Dela nyhet
Nytt Vasaloppsrekord för Theodor Danielsson
8 mar, 08:12 0 kommentarer

I söndags deltog 11 EIF:are i 99:e upplagan av klassikern Vasaloppet. Först i mål kom Theodor Danielsson, som trots kramp lyckades sätta nytt personligt rekord både placerings- och tidsmässigt.
29-årige Theodor gjorde nu sitt sjätte Vasalopp och har tränat hårt och målmedvetet inför loppet.
- Förberedelserna till årets Vasalopp är ju ganska lång, jag tränar och tävlar ju hyfsat mycket under hela året men det blir ju att man planerar träningen mot just Vasaloppet eftersom att det är ett sånt långt lopp. Men efter man gjort det man ska under året så bli det lite mer specifika förberedelser sista två-tre veckorna innan. Näst sista veckan innan Vasaloppet tränade jag ca 18-19 timmar med två ganska tunga intervallpass, några lugna pass på tre timmar och ett långpass på fem timmar. Samma vecka som Vasan så tog jag det mest lugnt och tränade bara ganska korta och lätta pass för att samla på mig energi, med undantag för ett kortare intervallpass på torsdagen. Fyra till två dagar innan brukar jag också vara noga med att fylla på med lite extra kolhydrater, berättar Theodor.
Ta oss igenom dagen, hur kändes det på startlinjen, hur var loppet, underlag, medåkare?
- Jag startade i elitled i år och då är det inte lika lång kö som till de andra startleden samt att de öppnar kl.7 vilket är senare än de andra startleden som öppnar 05:30. Jag gick upp strax innan 5 och åt frukost, tog en kaffe och vilade lite innan jag bytte om och åkte ner till starten ca 06:15. Kom fram till starten ca 06:35 så fick köa lite innan de öppnade startfållan och jag kunde gå in och lägga ut mina skidor. Sen var det bara att börja värma upp och göra sig redo. På starten var jag lite nervös men också taggad.
- Jag kom iväg bra, det var en ganska lugn start utan incidenter. En bit upp i första backen upplevde jag att mina skidor inte gick riktigt så bra som jag hade hoppats, det var också finare snö än tidigare i veckan och jag hade valt ett par skidor som går bättre i mer grovkornig snö. Kroppen var också lite segstartad och jag fick slita ganska mycket fram tills strax efter Smågan då kroppen vaknade till. Jag kunde då köra på rätt bra och åkte om många andra åkare fram tills mellan Risberg och Evertsberg då jag hade sänkt farten och en klunga kom ikapp som jag hoppa in i så jag kunde samla på mig lite energi igen. I den klungan var även damernas nuvarande ledare i Ski Classics (som hon blev efter Vasaloppet) Ida Dahl och några kilometer innan Evertsberg tryckte hon på lite i nån uppförsbacke och jag var en av de få som orkade hänga på. Skidorna gick lite bättre nu också och vi växelkörde hårt och ganska länge så jag fick uppleva damtävlingen på nära håll då Ida avancerade från sjätte till tredje plats under den tiden vi åkte tillsammans.
- Tyvärr fick jag väldigt mycket kramp i magmusklerna strax innan Hökberg och fick då sänka farten och även stanna tre, fyra gånger under sista två milen på grund av krampen. Men jag kunde bitvis hålla en hyfsat hög fart och kunde ta mig i mål.
Du satte nytt pers om än hårfint, berätta?
- Såhär efter loppet tycker jag att det är lite trist att det är kramp som satte stopp för en bättre placering, jag tappade ca 20 placeringar sista två milen vilket var trist med tanke på att hjärt-och lungkapaciteten ville mer. Jag vill tro att utan kramp så hade jag till och med kunnat plocka några fler placering sista två milen då det kändes riktigt bra innan krampen kom. Men jag sätter ändå pers med placering 212 och även pers med drygt en minut med tiden 4:13:02 trots att det var lite trögare före i år jämfört med förra året. Så med facit i hand är jag ändå nöjd och tar med mig att jag måste försöka träna bort krampen till nästa år eller lära mig åka fort med kramp.
Hur satsar du vidare framöver?
- Framöver har jag en handfull tävlingar kvar under denna säsong och där minst tre är långlopp som jag ska försöka seeda tillbaka mig till elitled till nästa års Vasalopp. Efter skidsäsongen blir det kanske två eller tre lugna veckor innan sommarträningen och rullskidssäsongen börjar och jag siktar ju såklart på att åka ännu bättre nästa år.
- Jag har nu åkt sex Vasalopp och förbättrat min placering varje gång så jag ska träna på för att hålla den trenden vid liv. Men först ska jag vila ett par dagar innan jag fortsätter med det som är kvar av denna säsong, det är nu på våren den riktigt fina skidåkningen börjar så jag hoppas att även andra EIF:are tar sig ut till fjälls och njuter av vårvintern, säger Theodor.
Bland våra kvinnliga åkare kom Anna Hellström först i mål. Läs intervjun med Anna som kommer imorgon.
Kommentarer