Dela nyhet
Theodor gör stora framsteg i längdskidspåren
31 mar 2022 0 kommentarer

Ni vet väl om att Enebybergs IF har en skidsektion? Och i EIF Skidor hittar vi en riktig vass längdåkare med en lång bakgrund i Enebybergs IF. Theodor Danielsson åkte i år sitt femte Vasalopp och satte nytt personligt rekord då han gick i mål som 283:a på tiden 4:14 tim.
Skidsektionen har inte varit aktiv på många år men flera medlemmar tävlar glädjande nog för våra lila färger när det vankas lopp under säsongen. 28-åriga Theodor upptäckte längdskidåkningen först i övre tonåren och blev helt såld.
- Jag heter Theodor Danielsson, 28 år gammal och född och uppvuxen i Danderyd. Hösten 2016 flyttade jag till Östersund för att studera Idrottsvetenskap och har blivit kvar där. Till vardags jobbar jag heltid som lagerarbetare samt på sidan driver jag enskild firma med coaching och personlig träning inom idrott och hälsa där jag just nu främst jobbar som hockey/fystränare i Östersunds IK och med tekniklektioner i längdskidåkning. Utöver detta skriver jag även D-uppsats inom Idrottsvetenskap på halvfart och förväntas bli klar i början på juni 2022, berättar Theodor.
Vad har du för relation till Enebybergs IF?
- Som ung testade många olika idrotter men det blev främst ishockey och fotboll, och där är min främsta koppling till Enebybergs IF då jag spelat fotboll i klubben upp till P19 och hockey i DE/SDE på A-lagsnivå. Har förövrigt brukat gymmet och motionsspåren på Enebybergs IP i stor utsträckning och gör det än idag när jag är i Stockholm.
När väcktes intresset för längdskidor?
- Mitt intresse för längdskidor började nog lite smått i 16-17 årsåldern då jag åkte lite på sportloven för att hålla formen uppe under hockeysäsongen. men jag började nog inte åka på riktigt förrän jag var dryga 20 år. Intresset tog ännu mer fart när jag år 2016 flyttade till Östersund och fick en del hjälp av klasskompisar som är riktiga längdåkare. Jag tävlingsdebuterade samma säsong år 2017 och åkte senare samma år också mitt första Vasalopp. Sen dess har det med åren blivit successivt mer träning och tävling.
Vad är det bästa med sporten?
- Det bästa med längdskidor måste vara den fina naturen man kan få uppleva på träning och tävling, framförallt när det är bra väder. Jag tycker också det är kul att se sin egna utveckling inom en idrott man börjat utöva i vuxen ålder. Jag hade ingen erfarenhet från varken individuell idrott eller uthållighetsidrott innan jag började åka längdskidor och det som har fått mig att fortsätta är att jag känner att jag hela tiden utvecklas.
- Sen har jag studerat idrottsvetenskap i ca fem år och har tyckt att det varit givande att testa olika träningsmetoder och har använt mig själv lite som en försökskanin i vissa fall för att kunna bli bättre som coach och tränare.
Beskriv dig som längdåkare, vilken stil är din favorit?
- Jag är fortfarande lite orutinerad som längdskidåkare, kan lätt bli ivrig och köra för hårt. Jag upplever att jag har bra fartresurser och kan ofta hänga med täten i flera kilometer under många långlopp, men jag saknar fortfarande lite tränings-och tävlingsbakgrund för att kunna gå med när farten skruvas upp ordentligt.
- Jag upplever också att jag har en ganska hög högstanivå och tyvärr en ganska låg lägstanivå. Generellt är min styrka stakning uppför, samtidigt som jag behöver jobba lite mer på att få bättre åkekonomi i lättåkta partier i hög fart. Jag har alltid varit stark på stakning relaterat till min fysiologiska nivå men har varit noggrann med att lära mig alla subtekniker i både klassiskt och skate för att bli så bred som möjligt i min åkning.
- Men det har blivit mer och mer stakning och långlopp senaste säsongen då det varit enklast att träna på nu när jag inte haft lika mycket tid. Uppskattar annars en fin diagonalåkning men med dagens teknik och utrustning så tävlar jag knappt alls med fäste under skidorna längre. Generellt så fokuserar jag mycket på teknik både på träning och under tävling.
Hur många Vasalopp har du åkt, personbästa tid?
- Jag har åkt fem Vasalopp, det bästa både tids-och resultatmässigt var i år då jag slutade på 283:e plats i herrklassen med en tid på drygt 4:14h. Det var kul att det blev mitt bästa Vasalopp då jag ser denna säsong lite som ett mellanår och har inte tränat lika mycket som jag kanske velat.
Hur mycket tävlar du i övrigt under året?
- Jag försöker i princip att tävla så mycket jag kan, från november till april. Sen rullskidor på sommaren. Distans eller teknik spelar ingen roll, jag tycker att det är kul och nyttigt att testa allt. Men för att få en siffra på det så har jag hittills denna säsong tävlat i ca 12 lopp och ska försöka få in 3-5 lopp till, jag hade kört fler om jag haft möjlighet till det.
Målsättning med din skidåkning?
- Min vision är att bli så bra jag kan bli, men det skulle i så fall kräva stora uppoffringar som jag inte vet om jag är villig att göra. Men det hade varit coolt om jag t.ex skulle lyckas komma topp 100 på Vasaloppet någon gång. Då måste jag dock ha förutsättningarna för att få till träningen bra och kontinuerligt i ett par år för att det finnas en liten möjlighet, vilket jag inte har just idag. En annan målsättning är att kunna hålla på och utvecklas så länge jag kan och tycker det är kul.
- Jag mår bra av att idrotta och jag ska försöka hålla på med idrott så länge jag kan, som utövare eller som tränare, oavsett om det är i skidåkning eller någon annan sport, säger Theodor.
Kommentarer